Eten met je lover: houd je je in of niet?
Na een paar jaar lief en leed met je wederhelft te hebben gedeeld, is niets meer ongemakkelijk. Tenminste, dat zou je denken. Want ook al kun je met een gerust hart naast hem op de bank die chili con carne eruit toeteren, diezelfde chili opeten schijnt een erger ‘ding’ te zijn.
Druk om aantrekkelijk te zijn
De druk er altijd mooi en aantrekkelijk voor onze partner uit te zien, dringt zelfs door tot in de keuken of tijdens een romantisch diner in een restaurant. Op de een of andere manier wekken we graag de illusie alleen te leven op een blaadje sla en gebakken lucht. Terwijl we liever na een compleet driegangenmenu er nog een mega stuk cheesecake tegenaan willen gooien. Of twee.
Dus wat doe je dan? Na je lover te hebben aangegaapt hoe hij zijn biefstukje wegwerkt, begin jij pas aan je maaltijd als uit zit te buiken voor de tv. Kun jij met een gerust hart die leegte in je maag vullen en ziet hij niet hoe onaantrekkelijk je er daarbij uitziet.
Grote porties en ongezonde maaltijden
Voor Abi werkt deze methode al jaren. Zij en haar man Tristan weten niet beter dan dat hij als eerste aan tafel schuift en Abi met de kinderen later de maaltijd nuttigt. “Ik wil dat mijn man mij altijd aantrekkelijk vindt. En hoe ik zit te eten is wel het laatste wat hij van me moet zien.”
“En cornflakes eten, dat is al een probleem op zich”, vertel Abi verder aan Daily Mail. “Het geluid is echt niet te verdragen. Een maïskolf eten is nog veel erger. Met je handen eten is alles behalve aantrekkelijk.” Tristan is eigenlijk wel blij met de keuze van Abi. “Ik vind het ook niet mooi als Abi zich volstopt met grote porties of ongezonde maaltijden.” En als de zeldzame keer zich voordoet dat er samen gegeten wordt? Dan eet Abi gewoon kleine porties.
Eten verstoppen
Tristan is een van de weinige mannen die er zo over denkt. Over het algemeen vinden mannen het juist een pluspunt als vrouwen een gezonde eetlust hebben. Ook de man van Melanie heeft er geen problemen mee als zijn vrouw wat worteltjes naar binnen schuift in zijn bijzijn. Maar door de kilo’s die Melanie sinds hun huwelijk is aangekomen, wil zij dat juist liever niet. “Hoe kan ik eten waar Matthew bij zit? Ik puil al bijna uit al mijn kleren.”
Matthew voelt zich ongemakkelijk als hij ziet dat zijn vrouw eten verstopt, maar Melanie eet alleen nog maar eet wat ze wil, wanneer hij op zaterdag niet thuis is. Psycholoog Jessamy Hibberd denkt dat dit komt, omdat wij vrouwen door sociale druk hebben geleerd negatief te denken over ons lichaam. “Daarom zijn vrouwen zich er ook heel erg van bewust dat als ze eten, anderen dat kunnen zien”, legt ze uit. “We denken dat we indruk maken op anderen als we chocola weigeren of een salade bestellen, maar eigenlijk zijn we gewoon bang om veroordeeld te worden op de keuzes die we maken en hoe we als persoon overkomen op anderen.”
Wat vind jij?
Oké, kipkluiven of een sparerribje aflebberen is ook niet erg charmant als je op date bent, maar je stamppotje eten moet gewoon kunnen als je een relatie hebt, toch? Of is het in 'naam van de vrouwelijkheid' belangrijk een stapje terug te doen en minder te eten? De grote hamvraag (what's in a word) is natuurlijk:
Wat doe jij als jij aan tafel schuift bij je lover? Eet je zoals je dat gewend bent of houd je je omwille van hem in?