De horror: patiënten regelmatig uit narcose tijdens operatie

Sport & gezondheid door Redactie Ze.nl

Het is de nachtmerrie van iedereen die onder het mes moet: wakker worden op de operatietafel terwijl de chirurg nog bezig is met opereren. Aanstelleritus? Het blijkt dat dit maar liefst eens in de 1 à 2 weken gebeurt. Help?!
 
En het allerergste is: als patiënt kun je je niet bewegen, waardoor je de chirurg niet kunt laten weten dat je euh… nou ja, wakker bent en de operatie live meekijkt. En dus snijdt de chirurg vrolijk verder. Wij krijgen al kippenvel bij de gedachte... 
 
 
Psychische schade
Onacceptabel, vindt het Leids Universitair Medisch Centrum. Daarom werkt het aan een nieuw waarschuwingssysteem voor chirurgen. “Wakker worden tijdens een operatie is één van de meest gevreesde complicaties voor patiënten én artsen”, zegt hoogleraar anesthesiologie Albert Dahan van het LUMC in Algemeen Dagblad. Ongeveer 40% heeft jaren later nog psychische schade. "De ervaring kan traumatisch zijn, ook in de gevallen dat de patiënt geen pijn voelt. Ze hebben nare dromen, concentratieproblemen of zijn angstig", aldus de hoogleraar. Volgens hem is het meestal niet de schuld van de anesthesist. De oorzaak ligt vaker bij het lichaam van de patiënt zelf, dat niet altijd hetzelfde reageert op het narcosemiddel.
 
Oplossing
Om het aantal gevallen waarbij dit gebeurt te verminderen, is men momenteel bezig met een nieuw onderzoek. Tijdens operaties wordt met een monitor gemeten of de patiënt pijn ervaart, één van de signalen dat hij of zij wakker is. De monitor registreert onder andere kleine bewegingen, de hartfrequentie, de hersencapaciteit, de bloeddruk en de mate van zweten. 
 
Durf jij nog onder het mes…?