Van papegaai tot rat: de vier Ze?s over hun dieren (+WIN!)
O yeah, het is weer 4 oktober! En wat doen we dan? Ons huisdier eren. To the max. Wij Ze’s dan. En dus vertellen alle redactieleden vol lof over hun harige huisgenoten. Jij ook? Dan hebben we misschien een fijn prijsje voor je.
Ja, ze poepen soms op plekken waar het éven niet uitkomt. En nee, soms hebben ze geen zin om te knuffelen en als schoothond te dienen. Maar wat zijn en blijven ze leuk, onze huisdieren. Wij van Ze zijn in ieder geval totaal verknocht aan onze beesten, en dan zo dat we gemakkelijk pagina’s vol over ze kunnen schrijven. En dat doen we dan ook hier! Wij presenteren je... de redactieleden en hun beste beestenvrienden.
Karin en Huib
Sinds wanneer woont hij bij je? Huib is eigenlijk van m’n vriend, hij heeft ‘m in september 2013 in huis gehaald. Sinds afgelopen december ben ik ook officieel z’n bazin, want sinds die tijd woont-ie bij me/ons.
Een dwergpapegaai is briljant, want... Ik dacht in het begin: what the f moet je met een vogel? Die zijn toch saai en daar kun je toch niks mee? Maar vanaf dag één ben ik verliefd op Huib. Dwergpapegaaitjes zijn supersociaal, lief, aanhankelijk, grappig en – als je hem/haar genoeg aandacht geeft – heel erg tam te maken.
Typisch Huib? Dat hij boos wordt als hij na drie borden (oké grapje) rijst geen eten meer krijgt en dat hij zichzelf uitslooft als er vrienden langskomen.
Dit eten is nooit veilig: heb je even? Hij eet gewoon mee met het avondeten, haha! Hij eet altijd m’n rijst op, pasta, brood, alles wat zoet is en ga zo maar door.
Typisch Huib? Dat hij boos wordt als hij na drie borden (oké grapje) rijst geen eten meer krijgt en dat hij zichzelf uitslooft als er vrienden langskomen.
Dit eten is nooit veilig: heb je even? Hij eet gewoon mee met het avondeten, haha! Hij eet altijd m’n rijst op, pasta, brood, alles wat zoet is en ga zo maar door.
Hij is het állerliefst als… ik thuiskom en hij niet weet hoe snel hij uit z’n kooi moet komen om naar me toe te komen. Vervolgens achtervolgt-ie me overal; zelfs naar de wc. Ook als-ie in slaap sukkelt of een beetje moe is terwijl hij op m’n vinger zit is Huib om op te vreten. Vooral als-ie gaapt, zó lief! En Huib z’n favourite: nekmassages. Vaak komt-ie naar me toe en dan geeft hij kopjes met z’n hoofd tegen m’n vinger aan en dat betekent dat ik ‘m een nekmassage moet geven. Diva.
I’m a proud momma wanneer… ik het raam per ongeluk open laat staan en het hem geen reet boeit: hij blijft liever bij ons dan dat hij de wijde wereld in vliegt. Where we go, Huib goes, haha!
Het belangrijkste wat hij je leerde: dat ik stiekem echt een kattenvrouwtje ben, maar dan met vogels. Schaam me diep, maar het is zo. Het is echt fijn als je thuiskomt en dat zo’n beestje dan helemaal wild wordt van enthousiasme.
Marleen en Toulouse
Sinds wanneer woont ze bij je? Sinds twee jaar ben ik de gelukkige moeder van Toulouse. Samen met haar twee zusjes Timba en Woody kocht ik haar met mijn twee huisgenootjes. We noemen ze ook onze baby's en dat zijn ze ook echt.
Een rat is briljant, want… Een rat heeft nogal een slechte naam, maar Toulouse, oh, wat een lieverd is ze. Je kunt uren met haar knuffelen, ze komt uit haar nestje als je haar roept en ze is je grootste vriendin als je haar maïs voert. Je denkt dat ratten gemeen ongedierte zijn, maar je moet ze gewoon goed opvoeden. Dat houdt in: veel knuffelen, genoeg dingen in het hok die haar nieuwsgierigheid wekken en stiekem lekker laten mee-eten van je avondmaal.
Typisch Toulouse? Eten. Toulouse heeft een beetje obesitas. Dat komt voornamelijk door haar genen, maar ook doordat ik echt een suikertante ben. Letterlijk. Ik let goed op wat ik haar wel en niet mag geven, maar een kommetje maïs heeft ze echt binnen twee minuten op. Ik moet echt een eating contest met haar doen. Ik zou het winnen.
Dit eten is nooit veilig: ijsjes. Daar is ze echt gek op. En chocola, zodra ze dat alleen maar ruikt, wordt ze gek. En cappuccino's, mijn mok likt ze soms weleens tot op de sojamelkschuim af.
Ze is het állerliefst als… ze haar favoriete plekje tussen mijn, euhm, borsten opzoekt. Al vanaf kleins af aan nestelt ze zich het liefst op het warme plekje in mijn beha. Maarja, Toulouse is al wat ouder, zwaarder en véél groter dan ze denkt. Dus past ze er niet altijd in. Dat lijkt ze niet echt door te hebben of haar ook maar iets te schelen, want ze wil er nog steeds lekker chillen.
I’m a proud momma wanneer… ze heel stil blijft zitten als ik een Instagramwaardige foto wil maken. Dan komt de diva in haar los en kijkt ze met haar allerzoetste kraaloogjes in de camera.
Het belangrijkste wat zij je leerde: size doesn't matter. Big girls are beautiful en Toulouse is misschien niet de snelste of de slimste (serieus, ze heeft ze niet allemaal op een rij), maar ze is echt een bolletje wol vol liefde. Dat een klein knaagdiertje zo veel love en gezelligheid kan meebrengen… Ze heeft me geleerd dat ook al lijkt iemand van de buitenkant een 'rat', je altijd even verder moet kijken. En jezelf knuffelig moet opstellen, want dan stelt iemand zich zo open.
Sabine en Ryanne
Sinds wanneer woont ze bij je? Sinds vrijdag 21 maart 2008.
Een hond is briljant, want… ze zijn altijd blij om je te zien. Een hond is echt een allemans vriend en ze voelt zich nooit te goed voor iemand. Een hond hoeft alleen maar liefde terug voor zijn liefde.
Typisch Ryanne? Er zijn een paar dingen typisch aan mijn kleine meisje. Ten eerste kijkt ze altijd heel schuldig naar haar bibs als ze een scheetje heeft gelaten. Vervolgens kijkt ze heel voorzichtig naar jou. Alsof ze wil checken of je het ook hebt gehoord. Ten tweede trekt ze altijd plukken gras uit het gazon als ze je wil uitdagen, bijvoorbeeld om te spelen. Ten derde geeft ze altijd weerstand als ik de deur uit wil. Óf ze gaat voor de deur zitten en zachtjes huilen, óf ze pakt een speelgoedje waarvan ze wéét dat jij het aan haar hebt gegeven en probeert je met haar speelgoed te verleiden om thuis te blijven. De deur uitgaan is elke dag dus een hele opgave!
Dit eten is nooit veilig: fruit vindt Ryanne niet lekker, maar verder eet ze alles wat los- of vastzit. Toen ze nog een puppy was, was ze bijvoorbeeld via een stoel op de keukentafel geklommen en zo was ze weer op het aanrecht terecht gekomen. Daar stond op dat moment deeg voor appeltaart en dat (toen nog) kleine hondje heeft toen ál het deeg opgegeten.
Ze is het állerliefst als… Eigenlijk is Ryanne, heel cliché, altijd lief! Maar ze is toch wel extra lief als je ’s nachts thuiskomt. Dan is ze op de een of andere manier zo blij om je weer te zien en wil ze je graag knuffelen. Ze komt dan slaapdronken van de bank af (ja, mijn hond ligt vaak gezellig naast mij op de bank) en komt naar je toegelopen voor een uitgebreide knuffelsessie.
I’m a proud momma wanneer… iemand me een complimentje geeft over mijn hond. Als iemand bijvoorbeeld zegt dat mijn hond mooi is, krijg ik het helemaal warm van binnen. Ook is ze altijd superblij als ‘mama’ thuiskomt en dat doet me ook goed. Ze kan misschien niet zeggen dat ze van me houdt, maar hierdoor weet ik dat ze net zo gek op mij is als ik op haar.
Het belangrijkste wat zij je leerde: wij mensfiguren komen nog weleens chagrijnig thuis of hebben vooroordelen wanneer we iemand ontmoeten, maar honden hebben dat niet. Mijn hond is altijd vrolijk wanneer ik thuiskom en begroet iedereen altijd even enthousiast, zelfs mensen die ze niet kent. Wat dat betreft kunnen wij nog heel wat van honden leren.
Fleur en Cor
Sinds wanneer woont ze bij je? Sinds mei 2014. Ik kreeg haar als kitten.
Een kat is briljant, want… ze zijn eigenzinnig, ontdekkend, enorm grappig en ze kunnen ontzettende knuffelkonten zijn. Al deze eigenschappen zijn in ieder geval op Cor van toepassing.
Typisch Cor? Cor is een schildpadkatje en is daarmee wat feller dan de gemiddelde poes. Dat zie je: als Cor iets niet wil, merk je het meteen. De dierenarts moest bijvoorbeeld iets vervelends bij haar doen, maar ze liet het onder geen beding toe als ik haar niet vasthield. Hoe ze het duidelijk maakte? Ze sprong gewoon uit de armen van de assistente en huppelde daarna vrolijk naar mij, waar ze braaf de rest van de behandeling uitzat. Ook als ze iets wél wil, merk je het duidelijk: ze is een heerlijke knuffelkont en doet er alles aan om een deel van je op te eisen. Komt het niet uit? Dan vindt ze wel een plek op je lijf dat je niet gebruikt, zodat je gewoon door kunt gaan met wat je deed.
Dit eten is nooit veilig: appel, mango en banaan. Ze eet er niet van, maar als je een van deze drie vruchten in je handen hebt, moet je ze héél hoog houden. Het is namelijk zó lekker om er eventjes aan te likken.
Ze is het állerliefst als… ze op mijn schoot kruipt, luid spinnend in slaap valt, even wakker wordt om mijn neus te likken en weer verder gaat slapen. En als ze 's ochtendsvroeg spinnend met een propje papier mijn bed op rent, omdat ze wil dat ik die voor haar weggooi.
I’m a proud momma wanneer… ik zie hoe mensgericht ze is. Iedereen die langskomt, krijgt een vrolijk, gek katje op schoot zonder dat je haar daarvoor hoeft aan te halen. O ja, en ik gloei een beetje als de dierenarts zegt hoe lief ze is. Ze heeft twee maanden lang onder behandeling gestaan vanwege een verwond staartje. Ondanks voor haar vervelende bezoekjes, bleef ze volgens de dierenarts ontzettend lief. O, en tot slot: ze kan apporteren. Had ik trouwens al verteld dat ze ook... Laat maar. Ik vind haar gewoon fantastisch knap.
Het belangrijkste wat ze je leerde: de wereld is je speeltuin.
Winnen!
Je weet nu alles over onze wandelende vachtjes en dus is het tijd voor jouw verhaal. Wat we willen zien? Een selfie van jou én je dier en een antwoord op de vraag waarom jouw beest het allerleukst is. Uit alle inzendingen kiezen we met kloppend dierenhart een winnaar, die ervandoor gaat met een goedgevulde goodiebag. Stuur je selfie en verhaal uiterlijk 12 oktober 2014 op naar redactie@ze.nl en wie weet ontvang je binnenkort fijne post!
Heb jij een huisdier, en zo ja: wat voor een?