5 onmisbare elementen voor een goede relatie
Sommige koppels lijk je met nog geen stok uit elkaar te kunnen slaan. Dag in, dag uit lijken ze enorm blij van hun relatie te worden. Hun geheim? Dat bestaat uit deze 5 onmisbare relatie-elementen.
Je kent ze wel: van die stellen die alleen maar in harmonie met elkaar om lijken te gaan. Tuurlijk, er zal vast weleens een ruzietje zijn, maar kennelijk komen ze daar steeds weer goed uit. Hoe zorg je ervoor dat jij en je partner net zo’n fijne, comfortabele relatie kunnen onderhouden? Door veel aandacht te besteden aan de volgende punten.
Vertrouwen
Zonder vertrouwen is een relatie nergens. Denk er maar eens aan wat het met je doet als je continu de neiging hebt zijn Facebook te hacken en hem te bellen als-ie een avond in de Time Out staat te bouncen. Waarschijnlijk krijg je er echt pijn in je knar van, en dat niet alleen: ook hém bezorg je er hartkloppingen mee. Denk er nu eens aan hoe je je zou voelen als je hem gewoon vertrouwt. Hoe fijn het is als je geen stress zou hebben als hij iets voor zichzelf doet, uit het zicht is of alleen op vakantie gaat. Heb je het idee dat je hem nooit helemaal kunt vertrouwen, en dat je dus altijd op je hoede moet zijn? Vraag je dan eens af waar dit aan ligt. Komt het echt uit jezelf? Werk aan je zelfvertrouwen. Ligt de oorzaak bij hem, bijvoorbeeld door een slippertje? Bedenk je dan of je deze relatie wel door moet zetten.
Acceptatie
Mensen zijn vaak zoals ze zijn. Jij ook. Natuurlijk kun je af en toe water bij de wijn doen, maar helemaal veranderen voor iemand is niet de bedoeling. Nooit. Probeer dus niet iemand voor hem te zijn die je niet bent of nooit zult worden. Als hij van fietsen houdt en jij niet, gaat hij fietsen. En jij niet. Klaar. Andersom geldt ook: Frank is Frank. Leuk en aardig dat jij liever zou willen dat hij wat minder koppig is, iets romantischer doet en wat vaker uit zichzelf belt, maar als dit niet in hem zit, houdt het op. Accepteer dit – zeker ook omdat iemand eigenschappen niets met jou te maken hebben. Lukt het je niet van iemand te houden voor wie hij is, of is hij niet zo dol op je om wie je bent? Wellicht is het tijd om zowel jezelf als hem te bevrijden van onterechte verwachtingen…
Communicatie
Het is zó belangrijk, maar het gaat nog zo vaak mis: communicatie. Als er iets is, spreek het uit. Natuurlijk, je hoeft niet aan emotionele smetvrees te lijden en elk scheet die dwarszit te bespreken, maar als iets je echt stoort, zeg het dan. Het opkroppen, vervolgens uitbarsten en hem met een kroonluchter op zijn harses slaan, gaat niet helpen. Zeg waar je mee zit, en als er iets aan zijn gedrag is wat je stoort, spreek dan vanuit de ik-vorm. Besef daarnaast dat hoe iemand dóet, kan verschillen van hoe iemand ís. Zeg dan ook niet: “Jij bent koppig”, maar: “Ik vind je nogal stug reageren.” Geheid dat hij meer bereid is een gesprek aan te gaan dan wanneer je hem beschuldigend toespreekt.
Respect
Als iets essentieel is in relaties, is het respect. Dat betekent: proberen naar elkaar te luisteren en elkaar te begrijpen, ook al houden jullie er beiden een (heel) andere mening op na. Zodra je het kunt opbrengen om je partners opvattingen te respecteren en hem nog steeds lief te hebben, ben je al een heel eind. Om ieder klein ding boos worden, naar hem schreeuwen of hem manipuleren is funest voor jullie relatie. Merk je dat je geneigd bent een van deze dingen te doen, geef jezelf dan een time-out om af te koelen en ga het gesprek pas aan als je normaal kunt communiceren.
Zelfvertrouwen
Cliché en dus waar: als je niet van jezelf houdt, is een ander liefhebben een onmogelijke opgave. Wie weinig zelfvertrouwen heeft, gaat al snel hangen aan de liefde en bevestiging van een ander, wat vaak jaloers en claimerig gedrag veroorzaakt. Zorg er dus eerst voor dat je jezelf waardevol vindt. Op die manier sta je ook steviger in je schoenen als je onverhoopt te maken krijgt met een lastige partner.
Wat is volgens jou essentieel voor een goede relatie?