Op sommige dagen heb je gewoon geen zin om in die regenbui naar de Fit For Free te fietsen. Waarom dik betalen voor iets wat je ook in je eigen woonkamer kunt doen? Precies. Thuis je eigen fitnesszaal creëren is niet zo lastig.
Bovendien train je met een aantal simpele (en niet geheel onbelangrijk: goedkope!) benodigdheden alle spiergroepen die je ook in de fitnessschool traint. Hieronder vind je dan ook hét stappenplan voor een fitnesszaal in eigen woning. Voor jou dus geen jaarcontract meer, maar ongegeneerd squatten in je gestippelde onderbroek. Thuis.
1. Kilootje extra
Voor een kilootje minder, heb je een kilootje meer nodig. En met dat laatste doel ik op een los gewicht. Want voeg een kettlebell of dumbbell toe aan je training en er ontstaat niet alleen een gespierde buik of goed gevormde kont. De gekweekte spieren zorgen namelijk ook voor een betere (vet)verbranding. Zelfs wanneer je allang weer op de bank bent geploft. Als dat niet de ultieme reden is om een aantal gewichten aan te schaffen…
2. Kijken en meedoen
Op YouTube vind je niet alleen de liefste hondencompilaties, het staat ook vol met workout-video’s. Zoek willekeurig naar een oefening, spiegroep of lessoort en tadaa: een lijst met professionele (en amateuristische) video’s verschijnt. Een echte aanrader vind ik de filmpjes van Blogilates of The Lean Machines. Want eerlijk, als zelfs de energieke Cassey je niet aan het bewegen krijgt… dan is de bank duidelijk jouw beste vriend. Mooi voordeel van de fitnessfilmpjes op YouTube is dat ze behapbaar zijn qua tijd. Wanneer je net zwetend een burpee op je matje uitvoert, is het einde van het filmpje in zicht. Je vult een halfuur dus al snel met meerdere oefeningen. Bovendien krijg je de oefeningen ook nog eens goed uitgelegd, waardoor je de kans op een blessure verkleint. Kijken dus!
3. Creatief met je interieur
Waarschijnlijk heb je in je woonkamer een aantal stoelen en een tafel staan. Gebruik ze! Een stoel is ideaal om je benen mee te trainen. Ga bijvoorbeeld aan de zijkant van de stoel staan en zet één been op de stoel neer. Trek jezelf vervolgens met dit been omhoog, gooi je andere been in de lucht en zak weer naar beneden. Of zet je armen neer op de tafel en laat jezelf naar beneden zakken en trek jezelf weer omhoog. Keuze genoeg. Zelfs je boeken komen van pas door deze als extra gewicht te gebruiken. Wie zei dat lezen saai is?
4. Nog ietsje hoger
Op de basisschool behoorde het springtouw zo ongeveer tot de dagelijkse uitrusting. Zodra de lunchbel rinkelde stond er al een rij buiten te wachten. Klaar om achter elkaar over het touw heen te springen. Was er iemand die ooit zei: “Nee, ik wil niet meer. Ik ben moe?” Tuurlijk niet. Dus pak dat springtouw, want je voelt je weer 10 jaar oud met dat touw in je handen. Bovendien verbrand je er ook nog eens een shitload aan calorieën mee. En dat is allebei best fijn.
5. Balletje balletje
Heb je nooit begrepen waarom er enorme skippyballen in de fitnesszaal liggen? Ik ook niet. Totdat de fitnessinstructeur er eentje in m’n handen duwde en uitlegde wat ik moest doen. Na 100 sit-ups op de skippybal dacht ik dat ik niet meer overeind kon komen. Het was intens. En effectief. En oké.. het is niet bepaald een minimalistisch item. Maar wanneer je begrijpt wat voor mogelijkheden de fitnessbal allemaal biedt... geef je (bijna) vrijwillig de helft van je inloopkast hiervoor op.
6. Weerstand bieden
Elastische banden komen in alle soorten, kleuren en maten. Wat je ermee doet? Wat niet?! Online (YouTube!) vind je genoeg oefeningen en als je geluk hebt zit er bij de band al een instructieboekje. Groot voordeel is dat ze goedkoop zijn en licht om mee te nemen. Jij traint met deze banden niet alleen je spiergroepen in je eigen fitnesszaal, maar ook tijdens een hardlooprondje buiten.
Gewichten, springtouw, bank: jij hebt alles om je eigen fitnesszaal te openen. Misschien heb je alleen nog wat huisregels nodig. Zoals: alleen muziek van Katy Perry tijdens openingstijden of een verboden-toegang-bordje voor je vriend. Jouw fitnesszaal, jouw regels.
Jerney van Poorten - een 27-jarige in ontkenning - heeft een ‘overdose’ aan fantasie, een boel sarcasme en een afkeer voor mensen die altijd drie zoenen moeten geven.
Vrijwel dagelijks schrijft ze op haar blog absonfriday.com over health in (semi-sarcastische) Jip en Janneke taal. Geen absurde diëten of een suikerloos bestaan, maar op een leuke manier ontdekken hoe je een beetje verantwoord leeft. Dat is tenminste door iedereen vol te houden. N’est pas?