Bye bye Klaagmuur: Zo verbreek je een vriendschap
Iedereen heeft zo'n vriendin. Je spreekt af en wanneer je thuiskomt, is al je energie weg. En niet door een middag powershopping, nee... door het luisteren naar d’r gezeik! Hier wat tips en voorbeelden om zo'n vriendschap te verbreken.
Een vriendin die alleen maar zeurt en nooit vraagt hoe het met jou gaat, kun je beter kwijt dan rijk zijn. Vaak ken je haar al van vroeger, want nu zou je zo’n vriendin natuurlijk nooit meer uitzoeken. En als de vriendschap al jaren terug gaat, is het nog moeilijker om die te verbreken. Maar soms is het beter om dat wel te doen. Zij zit na een date helemaal vol met energie, omdat ze jou als klaagmuur heeft gebruikt. Maar andersom? Energiepeil: nul, zero, noppes, nada!
Hoe pak je het aan?
Quick, get to the point! Je bent er allang over uit dat je geen zin meer hebt in haar, dus je kunt het beter maar gewoon eerlijk tegen haar zeggen. Aan uitstellen heb je niets, want de volgende keer – of keren – is het weer hetzelfde riedeltje. Je kunt het op een aantal manieren ‘uitmaken’. Zoals: "Lieve (naam), merk jij hetzelfde? We zijn te veel uit elkaar gegroeid. Ik denk dat we beter allebei onze eigen weg kunnen gaan." Of: "We zijn helemaal niet meer hetzelfde. Hebben geen enkele overeenkomst meer met elkaar. Ik heb liever een vriendin die dat wel met mij heeft." En als je daar allemaal geen zin in hebt, dan zeg je gewoon dat je gaat emigreren. Maarja, dan heb je weer de kans dat je binnenkort een logé hebt en laat je daar nou net zelf niet aanwezig zijn.
Twee lezeressen aan het woord over hun ervaringen bij het verbreken van een vriendschap:
Miranda (26): “Mariëlle en ik waren altijd vier handen op één buik. Al vanaf de basisschool waren we onafscheidelijk. Zo ook op de middelbare school. Toen we allebei geslaagd waren, gingen we beiden iets anders studeren; Mariëlle architectuur en ik rechten. We spraken af om vaak naar elkaar toe te gaan en weekenden bij elkaar te komen logeren, aangezien we ook in een andere stad gingen studeren én wonen. Al snel kreeg Mariëlle het ene foute vriendje na het andere. Na een paar jaar zagen we elkaar nog maar hoogstens één keer in de maand. En dat vond ik stiekem al veel te veel. Wanneer ik haar zag, was het alleen maar gezeur van haar kant over d’r nieuwe scharrel of vriend. Om moe van te worden. En vragen hoe het met mij ging? Ho maar! Vorig jaar heb ik dan ook besloten om te stoppen met onze vriendschap. Tijdens onze afspraak heb ik haar gezegd dat ik het jammer vond dat ze nooit eens naar mij vroeg en dat ik mij haar psycholoog voelde. Als ik dan nog geld voor de sessie kreeg, à la. Ze reageerde heel boos en zei dat ik er voor haar hoor te zijn wanneer ze troubles heeft met d’r zoveelste lover en dat ik niet zo moest zeuren. Al snel daarna namen we afscheid en hebben we elkaar nooit meer gesproken. Jammer, maar ik heb nu zo veel meer rust.”
Sanne (28): “Anouk was altijd mijn enige vriendin. In m’n puberteit vond ik het moeilijk om vriendschappen te sluiten, maar Anouk was er altijd voor me. Ze woonde in de buurt en we zaten in dezelfde klas. Samen uit en samen thuis, was het altijd voor ons. Zo ging het tot we allebei een jaar of twintig waren. We studeerden, maar woonden allebei nog thuis. Anouk werd depressief nadat haar relatie van twee jaar uitging. Ik probeerde haar daarin zo goed als mogelijk te steunen, maar elke keer wanneer ik bij haar vandaan kwam, was ik zo down. Zij voelde zich weer even goed, maar mijn energie was weggeslurpt. Zo ging het jarenlang, want Anouk bleef zich maar zo slecht voelen. Ik was op, had helemaal geen zin meer om langs te gaan. Ik heb haar eerlijk gezegd dat ze mij meenam in haar negativiteit en dat ik dat niet meer aankon. Daarna vertelde ik haar dat ik een tijdje geen contact meer wilde, dat ik dan kon nadenken hoe en wat. Helaas heb ik haar daarna niet meer gezien; ze ging ook al snel naar een andere stad verhuizen. Ik hoop natuurlijk van harte dat haar depressie voorbij is, maar ik vrees van niet…”
Heb jij ooit een vriendschap verbroken? En hoe heb jij dat toen gedaan?