Met Becel op de boerderij

Lifestyle door Vera
De stadse redactie inruilen voor het platteland, dat wilde redactriZe Vera wel. Op uitnodiging van Becel trok ze haar rubberen laarzen aan een reisde ze af naar een boerderij in Groningen om alles over Becel-margarine te leren.

 
‘Ik op een boerderij…’ Binnen een paar minuten waande ik me als stadse vrouw terug naar alle 'Boer zoekt vrouw' afleveringen – want ik zat elk seizoen weer trouw voor de buis. Al minstens 20 jaar was ik niet op een boerderij geweest, laat staan aan de andere kant van het land. Ik had vooraf geen idee dat je zelf margarine kon maken met natuurlijke producten. Wat werd ik verrast deze dag!   
 
Na 2,5 uur in de auto gezeten te hebben - maar met zo’n mooie route was dat geen straf - kwam ik aan in Nieuwolda, Groningen. ‘Wauw…’ was het eerste wat ik dacht. Wat een mooie boerderij! Ik trok m’n rubberen laarzen aan en was benieuwd wat het bezoek aan deze boerderij mij ging brengen.


Koolzaadboerderij

We werden welkom geheten door het aanwezige Becel-team en door Udo Roeloefs, de boer waarvan deze koolzaadboerderij was. Wat een enthousiaste boer! Hij gaf ons een rondleiding over zijn boerderij, langs de machines die hij gebruikte en liet ons uiteindelijk de velden van wel 37 hectare (!) groot zien. Udo gaf ons uitleg over de bloemen, het zaaien, het groeiproces en het oogsten van de koolzaadbloemen.


Becel-margarine

Voordat we zelf aan de slag gingen kregen we nog uitleg over de producten van Becel. Iedereen kent het merk wel. Het merk ontwikkelt al jarenlang de beste margarineproducten. Toch weten veel mensen niet precies wat margarine is en dat de basis voor Becel wordt gelegd op het boerenland – en dus niet in de fabriek. Uit onder andere zonnebloemen, koolzaad- en lijnzaadbloemen komen plantaardige oliën, die dan weer de basis voor de Becel-producten vormen. Veel mensen denken dat margarine ongezond is en vol zit met vet, maar ook vet hoort gewoon thuis in een evenwichtig voedingspatroon. Je hebt twee soorten vetten. Je hebt namelijk verzadigde vetten - ook wel de slechte vetten - die het cholesterol verhogen en onverzadigde vetten, ook wel de goede vetten, die bijdragen tot de instandhouding van een normaal cholesterolgehalte in het bloed. En dat laatste is wanneer je Becel gebruikt. De plantaardige oliën in Becel bevatten Omega 3 en 6 en dit is supergoed voor hart en bloedvaten. Niets slechts aan dus!


Zelf margarine maken

Het was erg interessant om het hele proces om margarine te maken een keertje met eigen ogen te kunnen zien. Als eerste werden de zaden geperst. Na het persen blijft er een olie achter en deze oliën gingen we gebruiken om onze eigen margarine te maken. Om te beginnen deed ik een eetlepel zonnebloemolie, koolzaadolie en lijnzaadolie in een kom. Olie trekt natuurlijk gelijk in als je het ergens opsmeert, maar om het dan een smeerbare structuur te geven worden deze oliën gemengd met de juiste hoeveelheid gesmolten palmolie – in mijn geval twee eetlepels (zie foto 2). Door palmolie te gebruiken wordt het dus dikker en ook smeerbaar. Hierna plaatste ik m’n kom op een bak met ijswater en begon te roeren. Binnen 2 seconden was al te zien dat het harder werd. Daarna nog een lepeltje eigeel en een drupje melk. Roeren maar! Met resultaat: een lekkere mix van allerlei gezonde ingrediënten van het boerenland.  Ik wist niet dat het zo makkelijk was om zelf margarine te maken!

 
Smaak
Tijdens een uitgebreide lunch mochten wij onze zelfgemaakte margarine proeven. Hoe gaaf! Het was ontzettend vol van smaak en lekker fris doordat ik er nog een paar druppeltjes citroen doorheen had gedaan. Ook kregen we brocollisoep met een verse pestotopping, een pompoentaart uit de oven – mn favoriet -, havermout muffins met een frisse citroenspread en als dat allemaal nog niet genoeg was een heerlijke sandwich met kip en pesto. Uiteraard allemaal klaargemaakt met Becel-producten! Op de 2,5u durende terugweg was ik nog aan het nagenieten van de gezellige en leerzame dag.
 
Bedankt Becel en natuurlijk boer Udo en zijn familie!