Vraag het de diëtist! Redenen om wél koolhydraten te eten
Koolhydraten worden vermeden en afgezworen alsof ze de absolute vijand zijn. Talloze hippe kookboeken en theorieën die beweren dat koolhydraten ongezond én dik makend zijn. Wat is waar en wat niet?
Het zou makkelijker zijn om iets compleet af te zweren, dan om iets te matigen. Want liever helemaal geen pasta of aardappelen eten, dan af en toe wat gebakken krieltjes, toch? Een antwoord op de vraag of koolhydraten dik makend zijn en redenen om deze wél te eten, licht de diëtist toe.
Koolhydraten (suikers + zetmeel) hebben een minder goed imago gekregen, maar zijn niet per definitie slecht. Het ligt wat genuanceerder dan dat. Er zijn namelijk twee verschillende soorten koolhydraten:
- De enkelvoudige koolhydraten: deze worden sneller door het lichaam opgenomen.
-
Complexere koolhydraten: bij deze (meestal vezelrijke) vorm duurt het wat langer voordat het lichaam deze opneemt. Deze koolhydraten leveren op een duurzamere manier energie. Je kan er dus wat langer op teren dan de enkelvoudige koolhydraten.
Koolhydraten in zijn totaliteit vermijden is lastig, want ze zitten in veel voedingsmiddelen. Zo zitten ze in: granen, brood, maïs, rijst, pasta’s, maar ook in couscous, quinoa, amaranth, spelt en teff. Verder zitten ze ook in: aardappelen, peulvruchten, bonen, yoghurt, melk, vla, in veel zoetigheden, koekjes, gebak, ijs, rozijnen, vruchtensap, frisdrank, snoep, suikers, honing, siroop, stroop, chocolade, wortelen, (gedroogd) fruit en in veel mindere mate ook in groenten en noten.
Enkelvoudige koolhydraten zijn vaak bewerkt. Voorbeelden hiervan zijn witte meelproducten (witte rijst, witte pasta, wit brood), suikers, honing, zoetigheden, siroop, stroop, limonade, koekjes, ontbijtkoeken, beschuitjes, frisdrank, vruchtensappen, cornflakes, cruesli, gebak, vla/yoghurt met een smaakje en ook zoet broodbeleg zoals jam, appelstroop, hagelslag etc.
Redenen om wél koolhydraten te eten
1) Koolhydraten leveren het lichaam energie. Wel zo handig alvorens je gaat sporten. 2) Koolhydraten zorgen voor de inname van verschillende voedingstoffen, vitamines, mineralen en vezels. Dit is uiteraard afhankelijk van welke voedingsmiddelen je kiest. Want ijs mag dan wel een koolhydraat zijn, het levert je nou niet bepaald dezelfde voedingstoffen op als een fruitsalade (ook een koolhydraat). En 3) koolhydraten volledig uitbannen? Dat is helemaal niet handig. Want een beetje koolhydraten zijn echt onmisbaar voor de hersenen!
Van een banaan word je niet dik
Het is ietwat kort door de bocht om nu nou te zeggen dat je dik wordt van koolhydraten. Je wordt heus niet dik van het eten van een banaan. Het hangt er met name voor af voor welke soort koolhydraten je kiest en de hoeveelheid die je daarvan binnenkrijgt.
De complexe koolhydraten worden langzamer afgebroken in het lichaam, waardoor er een langere verzadiging is. Als je kiest voor snelle koolhydraten, bijvoorbeeld een chocolatbar óf een glas vruchtensap en een kom cornflakes met melk, zijn er hogere suikergehaltes in het bloed te vinden, dan in vergelijking tot een groenteomelet (eiwitten), met een stuk fruit en thee (zonder suiker). De laatste optie, zou voor een langere verzadiging zorgen. Een langere verzadiging betekent ook, minder snel last van een energiedips en vreetkicks. En van de frequente vreetkicks? Daar kan je soms wel wat zwaarder van worden.
Heb jij nog vragen aan de diëtist? Stel ze hier!