Waarom overgevoelig zijn voor geluid juist goed is

Psyche & spiritualiteit door Anniek

Het gesmak van de kameel naast je in de trein in combinatie met de knetterharde muziek van je overbuurvrouw bezorgt je bijna een zenuwinzinking. Ben je gevoelig voor geluid? Dit is waarom het juist goed is om dat te zijn!
 
Op feestjes vermijd jij de grote groepen mensen die aan één tafel op hun hompen taart zitten te kauwen. Je moet er niet aan denken om tussen al dat gesmak en geslurp door naar een gesprek te moeten luisteren. En je hebt er ook een gloeiende hekel aan als iemand met haar nagels op tafel tikt of als de muziek te hard staat. Maar is overgevoeligheid voor geluiden alleen maar irritant en slecht? Nope! Onderzoekers hebben nu een positieve kant gevonden van jouw afkeer voor geluid. 
 
 
Creatief
Als jij een afkeer hebt voor geluiden die de meeste mensen niet eens opvallen, ben je waarschijnlijk een creatief genie. Onderzoekers van Northwestern University hebben een link gevonden tussen mensen die heel creatief zijn en hun vermogen om onrelevante geluiden te negeren. Wat bleek? De mensen die het hoogst scoorden op testjes die hun creativiteit maten, werden het snelst afgeleid door kleine geluidjes. Dit komt omdat creatieve mensen altijd openstaan voor ideeën van buitenaf die niets te maken hebben met waar ze op dat moment mee bezig zijn. Dat ze erdoor worden afgeleid moeten ze maar voor lief nemen. Genialiteit heeft nou eenmaal een prijs.
 
Dus de volgende keer dat je horendol wordt van iemand die met zijn pen tikt, zijn been wiebelt of te harde muziek speelt, bedenk je dan dat je een creatief genie bent en dat deze geluiden misschien wel je innerlijke Picasso doen ontwaken. Je weet tenslotte nooit wat voor bijzondere dingen er uit je brein kunnen komen.
 
Ben jij een creatief genie?