Zo overleef je de eerste ontmoeting met zijn ouders

Relaties door Anniek

Vanavond ga je voor het eerst de ouders van je lover ontmoeten. Paniek! Wat moet je aan, hoe moet je je gedragen, wat moet je wel en vooral níet doen? Geen zorgen, wij helpen je met deze overlevingsgids voor de eerste ontmoeting!
 
Een eerste ontmoeting is altijd zenuwslopend, of het nou met zijn ouders of met die van jou is. Je wilt graag een goede indruk maken, want anders is de kans groot dat je er na een kleine maand weer uitgebonjourd wordt door je schoonouders. Om dat te voorkomen, hebben wij voor jullie EHBO (Eerste Hulp Bij Ontmoetingen) in het leven geroepen. Doe er je voordeel mee!
 

 
1. Stel je beleefd op
Kom op, denk aan je manieren. Nu is hét moment om alle etiquette die je moeder je ooit heeft geleerd uit de kast te trekken en je beste beentje voor te zetten. Want we weten allemaal dat een relatie heel snel voorbij kan zijn als de schoonouders je niet mogen. Dus schud handen en stel je netjes voor, dan is de allereerste indruk in ieder geval positief.
 
2. Loop niet te veel aan elkaar te friemelen
Want zijn ouders hebben echt geen zin om de hele tijd tegen jullie tongworsteling aan te kijken. Speeksel uitwisselen doe je maar aan het einde van de avond, als je de deur wordt uitgetrapt omdat ze je niet mogen. Of wel, daar hoop je natuurlijk op. Overigens mag je elkaar wel een beetje aanraken, je schoonouders zullen je echt niet direct elimineren als je de hand van je lover vasthoudt. Maar bewaar het droogneuken voor in de slaapkamer.
 
3. Wees jezelf
Hè hè, dat is toch logisch? Ja, heel erg, maar toch is het altijd heel moeilijk. Sommige mensen gaan door de zenuwen ineens hele rare dingen doen of zeggen, zoals dat ze echt, echt, echt heel veel van tomaat houden (terwijl ze ervan moeten kotsen) of dat ze aan extreme sporten doen (no, thank you!). Over het algemeen geldt 'eerlijkheid duurt het langst', hoewel je nu ook weer niet alle details van je leven hoeft te delen. Die trampstamp op je onderrug hoef je bijvoorbeeld niet direct te showen.
 

 
4. Toon interesse
Ook al kan het je geen zak schelen wat de baan van je schoonvader inhoudt, vraag hem toch naar het hoe en wat. Laat zien dat je niet een egotripper bent die alleen maar aan zichzelf denkt. Dat zorgt ook weer voor conversaties die niet om de vijf minuten stilvallen.
 
5. Bereid je voor
Je hoeft geen familiestamboom uit je hoofd te leren, maar je huiswerk een klein beetje doen zal je alleen maar helpen. Het voorkomt dat je enthousiast vraagt naar een neef met wie ze al vijf jaar geen contact meer hebben of een overleden oma. #awkward
 
6. Neem iets kleins mee
Een bosje bloemen of een flesje wijn doet het altijd erg goed. Je wordt tenslotte uitgenodigd om op bezoek te komen, dan is het gepast om iets mee te nemen als teken van dankbaarheid. Ga je spontaan langs dan wordt er natuurlijk niet van je verwacht dat je met cadeaus komt aanzetten. En houd het ook echt klein, want het is geen Sinterklaas. Die fase ga je - hopelijk - later nog wel met ze in (zei iemand gedichten en surprises?).
 
7. Bied je hulp aan 
Ook al heb je een schijthekel aan het uitruimen van de vaatwasser of het dekken van de tafel, zulke dingen maken wel een goede indruk. Mensen herinneren minder goed wat je hebt gezegd en meer wat je hebt gedaan en het gevoel dat je ze gaf. Kom jij over als een behulpzaam mens, dan zullen ze je eerder aardig vinden. Score!
 

 
8. Kleed je gepast 
Je hoeft je niet überchic te kleden voor de eerste ontmoeting, maar je moet ook niet komen aankakken in een joggingbroek. Ga voor iets waarin je je comfortabel voelt, maar wat je schoonouders geen hartaanval geeft. Bij voorkeur broeken zonder gaten en shirts waarin je decolleté er niet uitvalt. Dat is toch niet zo moeilijk?
 
9. Geef complimentjes 
Welgemeende(!) complimentjes doen het altijd goed, maar beperk ze wel tot een minimum. Om de twee zinnen een compliment geven staat op een gegeven moment ook zo raar. Maar iets over het interieur van het huis of de kookkunsten van je schoonmoeder doet het altijd goed. Tenzij ze niet kan koken en het huis foeilelijk is ingericht. Dan kun je beter je mond houden, want mensen prikken er vaak recht doorheen als je iets niet meent.
 
10. Vergeet de broers/zussen niet 
Soms hoef je je om de ouders geen zorgen te maken, maar des te meer om de broers en zussen. Klein zusje Roos kan nog weleens de grootste bedreiging voor je relatie vormen, met haar uitgesproken mening en haar broer om haar vingertje gewonden. Focus je dus niet alleen op de schoonouders, maar ook zeker op de schoonzussen- en/of schoonbroers.
 
Wat zijn jouw do's en don'ts tijdens een eerste ontmoeting met de schoonouders?