Zo kom je over je jaloezie heen

Psyche & spiritualiteit door Anniek
Je lover praat te lang met je buurmeisje als hij jou komt ophalen, je collega krijgt een beter beoordeling op het werk en je huisgenoot ziet er beter uit dan jij. Je voelt het groene monster ontwaken, maar hoe ga je het tegen?
 
Eigenlijk heb je er zelf nog het meeste een hekel aan: jaloezie. Toch kun je het niet helpen dat je drie dagen boos bent op je vriend als hij iets te lang naar een andere vrouw kijkt. Wat heeft zij dat jij niet hebt? Het zorgt voor flink wat drama in jullie relatie, maar ook in andere aspecten van je leven veroorzaakt het problemen. Wat kun je nu doen om over je jaloezie heen te komen?


 
1. Denk aan je eigen positieve eigenschappen. Oké, misschien heeft je huisgenoot haar dat altijd fantastisch valt en nooit beïnvloed wordt door het weer, maar jij hebt hele mooie ogen. En mensen noemen je altijd aardig en behulpzaam, dat zijn ook goede eigenschappen om te hebben. Door aan je eigen goede eigenschappen te denken, verval je minder snel in een jaloerse bui. Tenslotte heb jij heel veel te bieden dat andere mensen niet hebben.
 
2. Vergelijk jezelf niet met andere mensen. Jij bent je eigen persoon en het is helemaal niet nodig om jezelf naar beneden te halen. So what als je buurmeisje tieten heeft die zonder push-up beha al perfect overeind staan? Jouw tieten doen dat ook, alleen dan mét beha. Maar daarom zijn die dingen toch gemaakt? En wat maakt het uit als je collega een betere beoordeling krijgt? Jij krijgt een bonus, dus het is niet alsof je niet wordt gewaardeerd. Vaak komt onze jaloezie voort uit een vergelijking met andere mensen en dat is nergens voor nodig. Jij bent jezelf en je hoeft niemand anders te zijn. Probeer dat dan ook niet te doen.
 
3. Bewonder iemand in plaats van jaloers te zijn. Jaloezie is een negatieve emotie, terwijl bewondering dat niet per se hoeft te zijn. Als je je collega bewondert omdat ze een betere beoordeling heeft gekregen, ga je zelf misschien wel harder werken om ook een betere beoordeling te krijgen. En als je graag wat kilo's kwijt wil raken en ziet dat je huisgenoot heel fanatiek naar de sportschool gaat, ben je wellicht sneller geneigd om met haar mee te gaan. Door andere mensen te bewonderen, inspireer je jezelf om harder te werken en beter te worden. Dat is al een heel stuk positiever dan jaloers zijn!


 
4. Vraag jezelf af waarom je jaloers bent. Waar ben je bang voor als je vriend met een andere vrouw praat? Dat hij je verlaat? Wees niet bang om eerlijk tegen hem te zijn over de reden van je jaloezie. Waarschijnlijk snapt hij niet waarom je elke keer zo boos doet als hij met een andere vrouw praat of vindt hij het overdreven omdat het voor hem duidelijk is dat hij gewoon van jou houdt. Door hem duidelijk te maken hoe jij je voelt, zou je weleens je relatie kunnen redden. 
 
5. Maak je jaloezie bespreekbaar. Geef het eerlijk toe als je jaloers bent op iemand. Je hoeft het natuurlijk niet van de daken te schreeuwen, maar het zou je verbazen wat openheid en eerlijkheid voor je relaties met mensen kunnen doen. Een beetje oprechtheid kan nooit kwaad en misschien hoor je wel dat iemand juist een beetje jaloers is op jou! Dan kunnen jullie er samen om lachen.
 
6. Ken het verschil tussen fictie en realiteit. Misschien beeld je je alleen maar in dat je vriend geïnteresseerd lijkt in andere vrouwen. De werkelijkheid is waarschijnlijk dat hij gewoon vriendelijk probeert te doen als iemand tegen hem begint te praten. En je baas vindt je collega echt niet honderd keer geweldiger dan jij, maar misschien zit er gewoon verschil in jullie manier van werken. Daar kun je aan werken, als je dat wilt, maar je kunt het ook accepteren. Probeer jezelf te verbeteren omdat het nodig is, niet omdat je denkt dat je een wedstrijd moet winnen van iemand anders.
 
Ben jij een jaloers persoon?