Natuurvriendelijk én gezond: Word flexitariër!

Eten door Esther
Vrijwel iedereen ziet het belang van een natuurvriendelijke en gezonde levensstijl wel in. Misschien ben jij wel zoekende naar de vorm die het beste bij je past. Heb je weleens gehoord van flexitariërs of semi-vegetarisme?

Vegetarisme

De tijd dat vegetariërs werden bestempeld als 'hippies' en 'geitenwollensokken-types' is voorbij. Nederland telt zelfs 750.000 mensen die uitsluitend vegetarisch eten en dit aantal groeit elke dag. Een vegetariër eet geen vis en vlees. Een levensstijl die goed vol te houden is, maar waar je wel een ?opoffering? voor moet maken. In restaurants of wanneer je op visite bent kan het lastig zijn. Ook is het soms moeilijk om in een vegetarisch dieet ervoor te zorgen dat je al je voedingstoffen binnenkrijgt. Is dit jou te veel moeite maar ben je zoekende naar een tussenoplossing? Dan is flexitarisme wellicht wat voor jou.

Flexitariër of semi-vegetarisme
Misschien kun je het uit de naam al een beetje afleiden. Een flexitariër eet nog wel vlees en/of vis, maar kiest er bewust voor dit met mate te doen. Bijvoorbeeld door de helft van de week geen vlees of vis te eten. Een flexitariër eet ongeveer vier dagen per week geen vlees. In plaats van geen vlees dus weinig vlees als alternatief!


De voordelen

De echte vleeseter zal wellicht wat goede argumenten nodig hebben om over te (willen) stappen naar het semi-vegetarisme. Geen probleem, want deze zijn er meer dan genoeg. Sowieso wordt door voedingsdeskundigen al jaren aangedragen dat het eten van veel vlees absoluut niet goed is voor de gezondheid. Minderen kan dus geen kwaad.

Hieronder de meest overtuigende voordelen op een rij:

  • Als alle Nederlanders twee dagen per week vegetarisch zouden eten, dan zou dat per jaar de CO2-uitstoot van 570.000 personenauto's schelen.
     
  • De productie van een kilo Nederlands rundvlees gelijk staat aan de CO2-uitstoot van 169 autokilometers.
     
  • Wie minder vlees eet heeft minder kans op hart- en vaatziekten, overgewicht en diabetes.
     
  • Vegetariërs hebben 40%(!!!) minder kans op kanker dan mensen die vlees eten.
     
  • In 2050 zijn we naar verwachting met negen miljard mensen op aarde. Mensen in arme landen zijn dan hoogstwaarschijnlijk rijker dan nu, waardoor ze meer vlees kunnen eten. Als al deze mensen naar onze westerse maatstaven vlees gaan eten, dan hebben we in 2050 minstens twee aardbollen nodig om in hun behoeften te voorzien.
     
  • Wist je dat er voor de productie van al het vlees dat in Nederland gegeten wordt, evenveel water nodig is als dertien maal het jaarlijkse watergebruik van alle Nederlandse huishoudens?
     
  • Mannen opgelet! Wist je dat het risico op hartziekten zoals een hartaanval, 37% lager is bij mannelijke vegetariers vergeleken met mannelijke niet-vegetariers?
     
  • Wist je dat we in Nederland 70% meer dierlijk vet eten dan gezond is, en ruim 50% meer eiwitten dan nodig? En dat er bovendien een wetenschappelijk verband is aangetoond tussen overgewicht en veel vlees eten? Genoeg ruimte om wat te missen dus!

Al met al ruimschoots genoeg redenen dus om flexitariër te worden! Uiteraard heeft dit artikel niet als doel jullie allemaal radicaal over te halen nooit meer een speklapje te eten, maar bewust zijn over de gevolgen van vlees eten kan geen kwaad.

Hieronder staan nog twee filmpjes die het bovenstaande verhaal wat verduidelijken.

 

Zijn jullie bezig met natuur- en diervriendelijke voeding? Hoe passen jullie dit toe?