Anorexia in de media

Psyche & spiritualiteit door Jikke
Dagelijks worden we door de media geprikkeld op het gebied van uiterlijk en gewicht. Denk maar aan reclames van het Voedingscentrum of foto?s van modellen in tijdschriften. Hoeveel invloed heeft dit nu op iemand met anorexia?

Zoals ik het beleef, heeft media een grote invloed op meisjes met anorexia. Magere mensen waren voor mij het voorbeeld van perfectie. Veel modellen zijn erg slank en de aanblik van deze mooie meisjes motiveerde mij om nog meer mijn best te doen en mijn doel van perfectie te bereiken.
 
De oorzaak?
Er wordt nog altijd veel onderzoek gedaan naar de oorzaken van eetstoornissen en de media wordt als een mogelijkheid gegeven. Toch denk ik dat media zelf niet snel de werkelijke oorsprong van het ontwikkelen van een eetstoornis zullen zijn. Vaak gaat deze oorsprong veel dieper en is de media ?slechts? een stimulans.
 
Uitzonderingen zijn natuurlijk daargelaten. Er zullen ongetwijfeld jongens en meisjes zijn die zo opgaan in het ideaal dat door de media geschetst wordt, dat zij er alles aan zullen doen om dit zelf ook te bereiken. Ik sluit niet uit dat dit soms kan resulteren in een eetstoornis.
 

 
In een ander licht
Toch is er ook iemand die heel slim gebruik heeft gemaakt van de media: Isabelle Caro (1982-2010). Deze Franse, die al sinds haar dertiende aan anorexia leed, was model en actrice. Isabelle werd pas echt bekend toen ze voor Nolita de campagne No Anorexia deed. Grote billboards lieten naaktfoto?s van Isabelle zien.
 
Ik persoonlijk vind het een ontzettend goed initiatief. De foto?s zijn shockerend: Isabelle is letterlijk vel over been. Haar wangen zijn ingevallen en praktisch ieder botje is zichtbaar. Het maakt me intens verdrietig als ik ernaar kijk en ik hoop dat iedereen inziet hoe gevaarlijk eetstoornissen zijn. Isabelle is, met 25 kilogram als laagste gewicht, niet zomaar overleden.


 
Ook Jessica Simpson bracht het onderwerp anorexia in haar show The Price of Beauty naar voren, door Isabelle Caro te interviewen. Zij heeft uiteindelijk een héél hoge prijs moeten betalen. Bekijk hierboven het filmpje.
 
Teleurgesteld
Het stelt mij dan ook teleur dat de media zo veel aandacht besteden aan slechts een deel van alle eetstoornissen: overgewicht en obésitas. Terwijl anorexia, boulimia, BED en dergelijke net zo gevaarlijk zijn. Waarom worden mensen niet gewaarschuwd voor de gevolgen hiervan? Voor mij benadrukken de ?men moet op zijn gewicht letten?-reclames het idee dat ik aan het ideaal van 'slank zijn' moet voldoen.
 
Voor mijn gevoel worden talloze manieren om af te vallen zo - hoppa - in de schoot geworpen, terwijl je toch echt zelf goed moet zoeken als je hulp wilt in de strijd tegen bijvoorbeeld anorexia. Dat geeft mij weleens het gevoel dat er een taboe op rust. Weg met dat taboe: laat ook eetstoornissen zoals anorexia een grotere stem krijgen in de media, want iedere reclame met bloedmooie, magere modellen of informatie over afvallen is een trigger.

Fotografiecredits: Oliviero Toscani
________________________________________________________________________________________
 
Jikke is een twintigjarige studente met veel schrijfambitie. Ze worstelt al sinds haar twaalfde met een eetstoornis en wordt hier nog steeds iedere dag mee geconfronteerd. Jikke hoopt dat schrijven over haar ervaringen niet alleen haarzelf, maar ook andere mensen helpt.
 
Jikke blogt voor Ze.nl en schrijft regelmatig over de obstakels en overwinningen in haar strijd tegen anorexia.