De eerste keer naar de gynaecoloog

Sport & gezondheid door Saskia

Je kunt bijvoorbeeld menstruatieproblemen hebben (zoals hevig bloedverlies), onverklaarbare buikpijn of het vermoeden hebben dat je een SOA hebt (door afwijkende afscheiding, bijvoorbeeld). Andere mogelijke situaties zijn problemen met de overgang, problemen met geslachtsgemeenschap of het feit dat je kinderen wilt. In dergelijke gevallen kan de huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog in het ziekenhuis.

Wat doet een gynaecoloog eigenlijk?
Het vakgebied van de gynaecoloog valt eigenlijk uiteen in twee delen: de gynaecologie (de Leer der Vrouwenziekten) en de verloskunde. Het verloskundige deel spreekt min of meer voor zich: het begeleiden van zwangerschappen, gecompliceerde bevallingen (bijv. keizersneden), sterilisatie en abortus. Het gynaecologische werkterrein is minder goed afgebakend: hieronder vallen alle vrouwenziekten. Hierbij kun je denken aan ontstekingen van de vrouwelijke geslachtsorganen, stoornissen van de menstruatiecyclus en andere ziekten waaronder endometriose en kanker. Verder adviseert en behandelt de gynaecoloog paren die het (nog) niet lukt om kinderen te krijgen.

Hoe gaat zo'n eerste afspraak in z'n werk?
Via de huisarts word je doorverwezen naar de poli gynaecologie van het ziekenhuis. Je kunt zelf kiezen bij welk ziekenhuis of welke gynaecoloog je terecht wilt. Natuurlijk verschilt de procedure bij een eerste afspraak per ziekenhuis en heeft elke gynaecoloog een eigen werkwijze. Een eerste afspraak begint doorgaans met een gesprek. De gynaecoloog vraagt je welke klachten je hebt en waarom je doorverwezen bent. Daarna zijn er verschillende onderzoeken mogelijk. Vaak is toegang via de vagina noodzakelijk. Voor de onderzoeken moet je ontkleed in een stoel gaan liggen met je benen wijd en omhoog. Deze positie is erg oncomfortabel, maar zorgt wel voor een snelle afhandeling van het onderzoek.

Het inwendige onderzoek
Meestal worden als eerste de uitwendige geslachtsorganen bekeken. Vervolgens wordt een instrumentje (dat de vorm heeft van een eendenbek) de vagina ingebracht. Eenmaal ingebracht worden de snavels van de 'eendenbek' vervolgens langzaam gespreid, waardoor de baarmoedermond kan worden onderzocht. Eventueel kan er een uitstrijkje van de baarmoedermond worden gemaakt. De eendenbek wordt ten slotte voorzichtig uit de vagina gehaald. Als de gynaecoloog meer gedetailleerd beeld wil van je baarmoeder(hals), kan hij of zij ook een microscoop inbrengen (een colposcopie). Tot slot kan het nodig zijn dat de gynaecoloog de vagina en de geslachtsorganen met de hand onderzoekt, dan brengt hij of zij twee gehandschoende vingers in de vagina en tast zo de vaginawand en de baarmoedermond af. Dit onderzoek geeft de gynaecoloog meer informatie over de eierstokken en de baarmoeder zelf.

De echoscopie
Een ander onmisbaar onderzoek in de gynaecologie/verloskunde is de echografie. Met behulp van deze methode kunnen ongeboren baby's bijvoorbeeld al vanaf de vijfde week worden 'gezien'. Ook (afwijkingen in) de eierstokken en de baarmoeder kunnen met behulp van echografie in beeld worden gebracht.

Tips voor de eerste afspraak!
Bang of gespannen zijn voor een inwendig onderzoek is heel normaal. Het is slim om dit bij het maken van de afspraak door te geven en ook te bespreken met je gynaecoloog. En natuurlijk zijn er verschillende tips om het inwendige onderzoek prettiger te laten verlopen!

  • Als je wilt dat een vrouw het onderzoek doet, omdat je je daar prettiger bij voelt, kun je dat bij het maken van de afspraak al aangeven.
  • Als je moeder of een vriendin goede ervaringen heeft met een gynaecoloog, kun je een afspraak met hem of haar maken. Dat geeft al wat meer rust.
  • Maak de afspraak op een dag dat je niet ongesteld bent! Voor de gynaecoloog maakt het niet veel uit, maar voor jou waarschijnlijk wel.
  • Naast vragen over jouw algemene gezondheid zal de arts je ook vragen stellen of je menstruatie en afscheiding. Je kunt die vragen eventueel vast voorbereiden. Vul dit eventueel aan met een lijstje van jouw specifieke klachten.
  • Hoe beter jij jouw onderlichaam kunt ontspannen, hoe minder je het onderzoek zult voelen. Je ontspant jouw onderlichaam via de bekkenbodemspieren. Lees hier vast wat over en oefen eens een keertje.
  • Ga vlak voor het onderzoek altijd eerst nog even plassen. Een lege blaas maakt het onderzoek een stuk comfortabeler.
  • Tijdens het onderzoek moet je al jouw onderkleding uittrekken. Als je wilt kun je daar rekening mee houden, door bijvoorbeeld een rok te dragen. Dan hoef je enkel je panty of maillot en je ondergoed uit te doen.
  • Luister vlak voor het onderzoek wat muziek, lees een boek of doe iets anders waar je rustig van wordt. Dat helpt je ontspannen!
  • Als je je ongemakkelijk voelt bij koude voeten, is het slim om je sokken aan te houden!
  • Vraag om een voorverwarmde 'eendenbek', dat voelt een stuk prettiger dan zo'n ijskoud geval!
  • Tijdens het onderzoek zelf kun je de arts op elk moment vragen te even te stoppen. Vervolgens kun je uitleggen waarom je hebt gevraagd te stoppen. De arts kan dan uitleggen wat er gebeurt.
  • Het kan zijn dat je na het onderzoek last hebt van wat bloedverlies, houd daar rekening mee bij het kiezen van je ondergoed!
  • Trakteer jezelf na het onderzoek op een lekkere chocolade muffin of nieuwe oorbellen! Dat heb je wel verdiend!

Het is even doorbijten en zeer ongemakkelijk, maar achteraf valt zo'n eerste onderzoek eigenlijk altijd mee! Wat zijn jouw ervaringen met de gynaecoloog en welke tips heb jij voor een eerste bezoek?

Dit artikel is geschreven door Saskia de Laat van Softcup.nl.