Moeder worden: fulltime blijven werken, deeltijd of stoppen?

Kinderen door Kristie

Wat doe je met je werk als je eenmaal kinderen hebt? De moeders onder ons weten alles van dit dilemma: blijf je fulltime werken, dan zou je te weinig tijd voor de kids hebben. Maar als je helemaal stopt met werken, is er ook vaak onbegrip…

Veel moeders voelen dan ook sociale druk om de goede keuze te maken wat hun werk betreft. Het wordt als de norm gezien dat je minder gaat werken als er kinderen komen. Blijft een moeder fulltime werken, dan krijgen ze vaak met verwijten en onbegrip te maken. Maar, helemaal stoppen met werken wordt ook niet als het ideaal te zien, een vrouw moet tenslotte een beetje onafhankelijk kunnen zijn... Daarom wordt deeltijd werken als de nieuwe norm gezien. Dit blijkt uit onderzoek, gehouden onder 970 vrouwen door de Universiteit van Amsterdam. 


Gelijke taakverdeling

“Het is een automatisme om minder te gaan werken als er kinderen komen. Werkgevers gaan er zelfs vanuit dat hun vrouwelijke werknemers dan minder gaan werken. In ons land is er nog steeds een beeld van een natuurlijke verdeling tussen mannen en vrouwen, waarbij de vrouwen de meeste zorg dragen voor de kinderen. Hoe er wordt gezorgd voor de kinderen, wordt aan de moeder overgelaten. Vaders en moeders zeggen dat ze een gelijke taakverdeling nastreven, maar in de praktijk is daar weinig van te zien”, aldus Justine Ruitenberg, promovenda van de Universiteit. Natuurlijk zeggen mannen dat hun vrouwen deze belangrijke beslissing zelf mogen maken, maar uiteindelijk blijven mannen niet zelden gewoon 40 uur per week werken. 

Onafhankelijke moeders

Moeders die blijven werken, hebben daarnaast in het weekend de neiging om te compenseren: ze brengen dan veel tijd met hun kinderen door en zijn ook nog eens druk met het huishouden. Ook sluiten de tijden van de kinderopvang of school niet aan bij de werktijden van twee werkende ouders, wat fulltime werken nog lastiger maakt. Opmerkelijk is dan ook dat moeders die wel thuisblijven bij de kinderen, best weer aan de slag zouden willen. Helaas doen ze dit vaak niet vanwege negatieve ervaringen met werk, of omdat hun partner geen uren inlevert. Toch willen veel moeders graag (financieel) onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld omdat ze dit van huis uit meegekregen hebben.

Is het erg dat deeltijd werken de norm is? Misschien wel, omdat er veel moeders zijn die best meer zouden willen werken, maar dat kan simpelweg niet omdat de meeste mannen fulltime blijven werken. Daarnaast is er dus nog steeds vaak sprake van een ongelijke machtsverdeling. Maar misschien is het ergens ook wel goed, omdat het een gulden middenweg is van de tijdsverdeling tussen de kinderen en het werk. Daarnaast kunnen werkgevers moeders ook ondersteunen en stimuleren door promotie of cursussen. Helaas gebeurt dat nog te weinig...

Als moeder kun je het eigenlijk nooit goed doen. Wat zou jij doen/heb jij gedaan toen je moeder werd? 

Bron: AD