Cucina di casa mia - Nicoletta Tavella (+WIN!)
De in Amsterdam wonende Italiaanse Nicoletta Tavella geeft al jaren kookles, schrijft over eten en heeft een aanstekelijke passie voor de gerechten van haar thuisland. In haar tweede kookboek, Cucina di casa mia: Recepten van een Italiaanse familie neemt ze ons mee naar de smaak van haar herinneringen. Geen gewoon kookboek dus, maar een persoonlijke reis naar het culinaire verleden van de schrijfster. Via onder andere nostalgische zwart-wit familiefoto?s, handgeschreven recepten van haar grootouders en amusante anekdotes uit haar kindertijd, maken we kennis met Nicoletta en zo ook met haar eigen Italiaanse keuken.
En?
Veel recepten zijn culinaire erfstukken, gerechten die Nicoletta als kind thuis of bij haar familie at. Dankzij de hulp van haar moeder Gabriella Formigoni - die de recepten van haar ouders heeft overgetypt en geïnterpreteerd - leren we heerlijke gerechten maken zoals eierlikeur en de vleesballetjes van oma Isa of de rijkgevulde savoiardi taart met de grappige naam 'Il sedere della Duchessa', wat in het Italiaans ?de kont van de hertogin? betekent.
Het boek is ingedeeld naar de seizoenen en bevat recepten uit verschillende Italiaanse regio?s: Ligurië (Nicoletta?s geboortestreek), Piemonte, Emilia-Romagna en Sicilië (waar ze heeft gewoond), Toscane (waar ze jarenlang twee maanden per jaar vakantie vierde) en nog veel andere. Er zijn recepten voor speciale gelegenheden, bijvoorbeeld de hartige paastaart uit Genua gevuld met onder andere ricotta, artisjokken en ei, de aromatische kruidkoek uit Siena die met Kerst gegeten wordt en een must try voor de koudere dagen, de Nieuwjaarslinzen met grove Italiaanse kookworst.
Ook vinden we recepten uit Nicoletta?s eigen repertoire en gerechten die ze maakt tijdens haar kooklessen van La Cucina del Sole in haar kookstudio aan de Warmondstraat in Amsterdam. Eén van deze gerechten is rode mulfilets met knoflook, cherrytomaatjes en rode pepertjes. De visfilets worden kort gestoofd in een pittig sausje, besprenkeld met fijngesneden peterselie en geserveerd met geroosterd brood. Het is een makkelijk gerecht dat zich uitstekend leent voor een doordeweekse dag, maar dat het met een mooie wijn ook prima doet bij een chic etentje.
Natuurlijk is er ook ruimte voor de bekende klassiekers. Voor diegenen die beweren dat risotto moeilijk te maken is of veel tijd in beslag neemt, komt Nicoletta met een duidelijke en makkelijk te volgen uitleg. Ook is er aandacht gegeven aan het maken van pasta: het meest onmisbare onderdeel van de Italiaanse keuken.
Aan het eind van het boek vind je handige tips voor het samenstellen van een Italiaans menu en zes van Nicoletta?s menuvoorstellen, waaronder ook een menu voor Kerst. Ideaal dus voor de naderende feestdagen.
Vol mooie gerechten, wijze tips, een beetje nostalgie en een flinke dosis Italiaanse passie, is dit een kookboek dat je als welkome gast bij een echt Italiaans gezin laat voelen. Neem plaats en geniet, of zoals de Italianen zeggen ? a tavola!
Winnen
Wil jij graag de recepten proberen uit Cucina di casa mia? Dat kan! Ze.nl geeft 5 exemplaren van het kookboek weg! Om kans te maken op deze prijs dien je Ze.nl te liken op Facebook. Meer kans maken? Deel de actie op je eigen Facebook- en/of Twitter-account door op onderstaande icoontjes te klikken.
Klik vervolgens hieronder op de 'meedoen'-button! Simpel toch? De actie loopt tot en met 2 november 2012.