Zo maak je je auto zomer klaar

Vrije tijd door Juliët

Het mooie weer staat voor de deur. Tijd om je auto weer klaar te maken voor deze maanden. Heerlijk toeren. Het is erg belangrijk om je auto zomerklaar te maken. Wij gaan je vertellen hoe dit moet. Toet toet!

Zo maak je je auto zomer klaar

1. Controleer de airco

Zonnige dagen betekent stijgende temperaturen. Ook in de auto. Dan is een goed werkende airco wel zo prettig. Check hem daarom vast, voordat het echt warm begint te worden. Wist je trouwens dat het ook ideaal is om een airco te hebben als je last hebt van hooikoorts? De moderne airco's hebben namelijk een bepaalde microfilter die het stuifmeel buiten de auto houdt. Goed om even te controleren dus!

2. Vervang je banden

Zitten bij jou de winterbanden er nog op? Dan is het nodig tijd om even de garage op te bellen en ze te vervangen voor zomerbanden. Mocht je nou zelf je banden kunnen verwisselen, dan zeggen wij doe het lekker zelf. Het beste moment om dit te doen is als de buitentemperatuur 7 graden of hoger is. Zomerbanden hebben een heel ander profiel en samenstelling dan winterbanden. Dit zorgt ervoor dat je veilig kunt rijden buiten als het warm is. Zo voorkom je ongelukken.

3. Controleer de bandenspanning

Als je toch met de banden bezig bent kun je maar beter gelijk even de bandenspanning controleren. Dit moet je iedere twee maanden doen. Zodra jouw banden te zacht zijn, maken ze minder contact met het wegdek en liggen jouw banden dus minder goed op de weg. Het duurt daarnaast ook langer om tot stilstand te komen bij het remmen. De kans op een klapband is groter en ook kun je sneller last krijgen van aquaplanning. Genoeg redenen dus om even de bandenspanning te laten controleren.

4. Laat de remmen controleren

Bij glad weer gebruik je veel de remmen. Nu de winterperiode is moet je eigenlijk wel even de remen laten checken door een monteur. Zo weet je in ieder geval dat je deze zomer met goed werkende remmen op pad gaat.

5. Zomerschoonmaak

Last but not least, een zomerschoonmaak. Jouw voertuig kan wel een beurtje gebruiken. Maak de auto schoon met een speciale autoshampoo of een dopje allesreiniger met lauwwarm water. Daarna is het tijd om stof te zuigen. Haal een doekje over het dashboard en over het stuur. Jouw voertuig is weer zoals nieuw. Jij gaat met een frisse auto de zomer in.