De pil vs. De Nuvaring
Ook ik ben één van die vrouwen die al jaren de pil slikt. Ik heb een korte (helse) ervaring gehad met de Mirenaspiraal, maar greep algauw terug naar mijn kleine, gele vriend - die mij al jaren pijnloos een baby wist te besparen. Toch wist ik maar al te goed dat de pil de nodige bijwerkingen teweeg bracht: gewichtstoename, stemmingswisselingen en natuurlijk dagelijkse 'stress' om het kreng niet te vergeten. Eén keertje beroerd boven de toiletpot hangen en de condooms konden er weer bij gepakt worden. Dat móet eenvoudiger kunnen, dacht ik bij mezelf.
De Nuvaring
Na mij verdiept te hebben in verschillende mogelijkheden (van de prikpil tot het koperspiraaltje), kwam ik uit bij de Nuvaring. Ik kwam erachter dat het een ring is die je vaginaal inbrengt en drie weken draagt. Gedurende deze drie weken scheidt de ring een minimale hoeveelheid hormonen af, die plaatselijk (in tegenstelling tot de pil) door de vaginawand worden opgenomen, met bescherming van zwangerschap tot gevolg. En niet geheel onbelangrijk: de ring is even veilig als de pil, zónder alle nare bijwerkingen. Na de ring drie weken gedragen te hebben, verwijder je hem en word je in de daarop volgende week ongesteld. Deze week is dus vergelijkbaar met de stopweek van de pil.
Op de eerste dag van mijn ongesteldheid, besloot ik de Nuvaring te gebruiken. Puur als experiment, om eens te zien of het een goed alternatief is. Omdat ik hem op de eerste dag gebruikte, was ik gelijk beschermd.
De verpakking
De ring komt in een goed afgesloten verpakking. Deze dient op kamertemperatuur te worden bewaard.
De ring
De Nuvaring is iets groter dan een condoom. De ring is erg hard, maar buigzaam.
Het inbrengen ervan is in het begin even een gepriegel, maar gaat steeds gemakkelijker. De ring zit goed wanneer je hem niet meer voelt, vergelijkbaar met het inbrengen van een tampon. Je verwijdert de ring gemakkelijk door je vinger erachter te haken.
Ongesteldheid en de Nuvaring
Wanneer je de Nuvaring verwijdert voor je 'stopweek', word je normaal ongesteld. Gedurende deze periode draag je geen ring, maar ben je nog steeds beschermd. Als de week voorbij is, breng je een nieuwe Nuvaring in. Aangezien je dan nog steeds licht ongesteld bent, is het gebruik van tampons noodzakelijk. Dit is echter geen probleem; je kunt zowel een tampon als een Nuvaring dragen. Je moet alleen oppassen dat je, wanneer je de tampon verwijdert, niet ook de Nuvaring meeneemt.
Nog een plus: als je, net als bij de pil, je stopweek graag over wilt slaan, kan dat gewoon! Als je ring 'zijn tijd gehad heeft', breng je direct een nieuwe in en je wordt niet ongesteld!
Seks met de Nuvaring
Wanneer je seks hebt, kun je de Nuvaring gewoon inhouden. Veel mannen merken de aanwezigheid van de ring niet eens op. Mannen die het wel merken, vinden het over het algemeen niet storend. Er is echter een alternatief wanneer seks met de Nuvaring niet bevalt: je kunt de ring er namelijk drie uur per 24 uur uithalen. Je bent dan nog steeds beschermd.
De voordelen van de Nuvaring
- Je hoeft er maar twee keer in de maand aan te denken. Eén keer bij het verwijderen en een week later bij het inbrengen van een nieuwe.
- De hoeveelheid hormonen wordt plaatselijk afgescheiden en is veel minder dan wat je binnenkrijgt door de pil.
- De werking van de Nuvaring vermindert niet wanneer je bijvoorbeeld diarree hebt gehad.
- Door de kleine hoeveelheid hormonen zijn bijverschijnselen veel minder dan bij de pil.
Ik ben erg enthousiast over dit voorbehoedsmiddel. Ik vind de Nuvaring een anticonceptiemiddel van deze tijd: geen ongemak, geen kwalen en toch beschermd. Ik kan de ring dan ook echt aanbevelen aan vrouwen die eens iets anders willen dan de pil. Op deze website kun je meer lezen over de Nuvaring. Ook kun je vragen over het gebruik ervan stellen bij de reacties onder dit artikel.
Welk voorbehoedsmiddel gebruik jij en bevalt het?