5 soorten massages en wat ze precies inhouden

Ontspanning door Anne-Fleur

Ben jij ook toe aan een heerlijke, goede massage? You're not alone. Je weet vast wel dat er verschillende soorten massages bestaan, elk met een ander doel. Inspiratie nodig? Hier zijn 5 soorten massages en wat ze precies inhouden.

5 soorten massages

Kijk jij je partner altijd even lief aan voor je slapen gaat, om je een lekkere massage te geven? Of verplaats je jezelf liever naar een massagesalon of een spa voor een ontspannend middagje? Er zijn verschillende redenen waarom je een massage neemt, bijvoorbeeld om te relaxen of om pijnlijke spieren tegen te gaan. Hoe kies je de juiste massage naar jouw probleem of behoefte? Hier zijn 5 soorten massages én wat ze precies inhouden.

1. Zweedse massage

De Zweedse massage is misschien wel een van de populairdere massages die er bestaan. Als je denkt aan een massage, dan is dit waarschijnlijk de behandeling waar je aan denkt. Deze 'Haptonomie' is ontwikkeld om verschillende redenen: om de bloedsomloop te verbeteren, de spieren te kalmeren en het lichaam te laten ontspannen. Er worden vijf hoofdtechnieken gebruikt bij de Zweedse massage: strelen en glijden, kneden, wrijven, kloppen of tikken en trillen.

2. Deep tissue massage

De deep tissue massage is er om spanning in de spieren te verminderen en te verlichten. Hierbij wordt er met langzame, stevige bewegingen druk uitgeoefend op de spieren. Dit is vaak bij pijntjes rondom de nek, rug en schouders.

3. Zwangerschapsmassage

De naam zegt het al, de zwangerschapsmassage is er om stress en pijn te verminderen en te verlichten bij vrouwen die in verwachting zijn. Daarnaast helpt deze massage ook bij de voorbereiding op het bevallen. De technieken die vaak gebruikt worden zijn lichte, ritmische technieken. Bij deze massage is alles afgestemd op wat de zwangere vrouw wil/nodig heeft. Ook wordt er rekening gehouden met het stadium van de zwangerschap waarin de vrouw zich bevindt.

4. Postnatale massage

Dan is er ook nog de postnatale massage, speciaal voor vrouwen die net bevallen zijn. Deze massage is er om vrouwen mentaal én fysiek te helpen ontspannen en herstellen van de bevalling. Denk hierbij aan stressvermindering en verbeterde slaap. Een postnatale massage kan vanaf vier weken na de bevalling worden toegepast. Heb je een keizersnede gehad, dan kan het vanaf zes weken na de bevalling.

5. Stoelmassage

Voor een snel, maar ontspannend moment kun je een stoelmassage krijgen. Hierbij lig je niet, maar zit je rechtop, jawel, op een speciale massagestoel. Bij deze Haptonomie wordt er vooral in de nek, schouders, armen, handen en rug gekneed, waarbij de bloedtoevoer naar het weefsel gestimuleerd wordt. Heb je bijvoorbeeld een stijve nek van de hele dag achter je laptop zitten, dan is een stoelmassage je beste vriend.