Nationale Offline Dag: deze dingen kun je doen

Media door Anjali

Op 10 mei is het Nationale Offline Dag. We kunnen niet meer zonder internet en daarom is het juist zo belangrijk dat we een dag zonder gaan. Lees hier wat je kunt doen.

Waarom Nationale Offline Dag?

De wereld vergaat niet als je een dagje niet online bent. Het initiatief van de nationale dag is dat je meer tot rust kunt komen en met andere mensen in verbinding komt, zonder overige prikkels van sociale media. Probeer uit je comfortzone te komen en breng de dag zonder digitale prikkels door. We kijken gemiddeld 53 keer per dag naar onze telefoons, en het aantal smartphone-uren per maand blijft nog elk jaar toenemen. Het is daarom belangrijk dat we één dag in het jaar een korte pauze van 24 uur nemen. Durf jij het aan?

De voordelen

Een dag niet online zijn kan veel voordelen met zich meebrengen, dit zijn een paar voorbeelden:

 

  • Leef in het moment: je maakt heel veel mooie dingen mee als je niet op je telefoon zit. Je kijkt automatisch meer om je heen, hebt betere gesprekken en maakt leukere herinneringen. Dat brengt het offline leven met zich mee.
  • Meer tijd overhouden: Je digitale leven bijhouden kost meer tijd dan je denkt. Antwoorden op e-mails en berichtjes, foto's plaatsen en videobellen vergt veel tijd en energie, en wanneer je dat even een dag niet doet zul je merken dat je veel meer tijd over hebt.
  • Minder prikkels: Als je offline bent kun je een stuk minder prikkels binnenkrijgen. Veel prikkels krijgen in een kort tijdsbestek vergt veel energie, omdat die prikkels verwerkt moeten worden in je hoofd. Bij minder van die prikkels heb je dus meer rust aan je hoofd.

Wat kun je doen?

Er zijn talloze dingen die je zonder internet en offline kunt doen, hier vind je een aantal voorbeelden:

 

  • To do-list afwerken: Als je niet online bent, kun je veel meer doen dan je denkt. Werk bijvoorbeeld je to do-list af, die waarschijnlijk volstaat met klusjes die je maanden geleden al wilde doen. 
  • Tijd spenderen met vrienden en familie: Je hebt veel meer tijd om in het moment te leven, dus spendeer die tijd met de mensen waar je graag bij bent. Zo versterk je de band en maak je mooie herinneringen samen. Ga bijvoorbeeld een terrasje pakken of ga op visite.
  • Meer bewegen: Je hebt meer tijd om je hoofd leeg te maken, en hoe kan dat nu beter dan door te bewegen? Ga bijvoorbeeld een rondje fietsen, wandelen of hardlopen. Ook kun je weer gebruik maken van je sportschoolabonnement, of de hond een lang stuk uitlaten.